20 Ekim 2007 Cumartesi

Ayvalık Kiliseler

Agios Nikolas Kilisesi
Hristiyan mezarlığının karşısındadır. 1817 sayımlarına göre ada üzerinde yedi manastır vardı sonradan inşa edilen, adanın kuzey doğusuna uzanan,Ayvalık yönünde Ucun tepesindeki "Evangelistriya" Rahibeler manastırıyla sayıları sekize ulaşmıştı. Bu manastır sarmısak taşıyla çok sağlam bir biçimde yapılmıştır. Sahipleri tarafından yakın zamanda yerle bir edilmiştir.

Agios Yannis Kilisesi
Adaya girişteki sol tepenin üzerinde dört duvarıyla durmaktadır. İçinde bir şey kalmamıştır. Üç denizide gören bir konumdadır. Buraya Aşıklar Tepesi denilmektedir

Panaya Kilisesi
Bakkal sokağının başında, iki buçuk duvarı kalmış olan kilisedir. 1850'de ikinci kere inşa edilmiştir.

Taksiyarhis Kilisesi
1873'te inşa edilen Kilise Adanın merkez kilisesi olarak kullanılmaktaydı. İşlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çekmektedir. Rivayete göre dünyada ki Ortodoks kiliselerinin zeytin, zeytinyağı ve sabun ihtiyacını karşılamaktaydı. Taksiyakis kilisesinin Çanı II.Dünya savaşı yaklaşırken 1836'da yerinden çıkarılarak, savaş halinde halka haber verilmesi için Ayvalık ilk Kurşun tepesine getirilmiştir. Almanya'da yaptırılmış olan çanın üzerinde yapımcı fabrikanın adı ve adresi ile birlikte Yunanca olarak "Ali.Ağa E.A. Baltazi 1863" kaydı vardır. Bu çanın Almanya nın Köln kentinde ki dünyanın en büyük çanı olduğu ileri sürülen çandan daha büyük ve daha ağır oldu saptanmıştır. Çan 1980'li yıllarda Ayvalık'ta müze olmadığından, sergilenmek için Bergama müzesine götürülmüştür.

Bu kilise Hiristiyan cemaati ve bir çok kişi tarfından restore edilip tekrar kullanılabilir hale getirmek için girişimde bulunulmuş fakat hepsi ilgili kurumlar tarafından sonuçsuz bırakılmıştır.

Bulunduğu yer, Hiristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresinde ki sokak neoklasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu tipik evleri ile bütünlük içindedir. Kilise mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği dini konuları içeren tavan süslemelri, İsa'nın doğumundan ölümüne kadar anlatan resimleri, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile bozulmamış en dikkate değer eserdir

Hiç yorum yok: