20 Ekim 2007 Cumartesi

Ayvalık Adalarına dalış

Tabii'ki Ayvalık'da dalış deyince Midilli'ye kadar yaklaşan irili ufaklı adalar topluluğunu düşünmemiz gerekmektedir. Sizlere öncelikle Ayvalık yöresine ulaşımla ilgili bilgileri aktarmak istiyoruz. Biliyorsunuz dalış gezileri genellikle hafta sonları tertiplenmektedir, bunun için en ideal zaman, Cuma akşamları dalış kulüplerinin düzenlediği otobüslü tura katılmak veya münferid olarak kendi aracınızla oraya varmaktır. Ayvalık'da şehir içinde kalabileceğiniz ekonomik otellerin yanı sıra dilerseniz biraz daha lükse kaçıp Cunda adasındaki yalı otelleride tercih edebilirsiniz, orada kalmanızın avantajını geceleri sahil lokantalarında sunulan güzel meze ve balıkları tadarak elde edeceksiniz. Malzemesiz gitti iseniz, her türlü ekipmanı tekneden temin edebilirsiniz, her şekilde dalış tüpü ve ağırlık sizlere tekneden verilecekir, günde 2 dalış sistemine dayalı bir program artı öğlen yemekleride ücreti teknelerden alınabilmektedir.
Ayvalık adalarının çokluğu dalış noktası seçeneklerimizi artırmakla kalmayıp, aynı zamanda rüzgar ne yönden eserse essin mutlaka bir tarafında sakin suları bulup teknemizi bağlama imkanı bulabilmekteyiz.Fakat açık denizde bulunan ve en iyi dalış noktaları olan mercan resiflerine, rüzgarlı ve dalgalı havalarda demirlemek pek kolay olmamaktadır.Adaların etrafında her dereceden bröveli dalgıçların dalabileceği derinlikde yerler mevcut iken açık sulardaki belirli taşlar 30mt'den başladığı için SADECE DENEYıMLı VE ÜST DÜZEY SERTıFıKALI DALICILAR ıÇıN ELVERıŞLıDıR.Şimdiler de Poseidon dalış okulu sahibi Mahmut Dönmez'in düzenlediği Ayvalık dalış gezilerine arkadaşlarla birlikte katılmaktayız ve otelimizin Cunda adasında olması bizlere dalış noktalarına daha erken varmamızı temin etmektedir. Kış aylarında denizsuyu ısısı 12¡-15¡lere düşmesine rağmen yaz ortas 3mm elbise ile dalabileceğiniz 20¡-25¡lere yükselmektedir.Suda görüş mesafeniz, yakın zamanda yağmur yağıp yağmamasına bağlıdır, bir kaç gün evvel yağan yağmur görüş mesafesini asgariye indirmekte'dir, fakat yaz aylarında böyle bir sorun olmamaktadır.
Bütün denizlerimizde yaşanan ortak olumsuzluk buradada oraya çıkmaktadır. Dalıcılaran su altında görmek istedikleri canlı türleri, hatalı ve yoğun avlanma neticesi son derece azalmış olup, her sene bu açık giderek büyümektedir, tek tesellimiz Ayvalık yöresinde bulunan; Deli Memet, Ezherbey taşı ve Kerbela denen derin deniz dibi kayalıkları üzerinde bulunan ve dünyanın hiç bir yerinde rastlanmayan güzellikte Kırmızı Yelpaze Mercanları, az da olsa rastlanan böcek, orfoz ve mürenleri görebilmeniz mümkündür. Zaman içinde, atılan çapaların tahribatından bu bakir kayalarda nasibini alacak ve o güzelim koyu kırmızı mercanlar birer, ikişer yok olup, diğer yitiklerin arasına karışacaklardır.
Bütün dünyadaki dalış noktalarında, tekneler demir atmak yerine, dalınacak yöreye önceden hazırlanmış tonozların üzerindeki şamandıralara bağlanarak dalışlar yapılmaktadır. Böylece yöre korunmuş oluyor, bunun bir dezavantajıda tescillenen bu yerlere bütün dalış tekneleri gelip her tip dalıcıyı ticari maksatlarla aşağı yollayıp palet darbeleri ile tahribata sebebiyet vermektedirler.Eski yıllarda anlatılan Ayvalık sularının balık zenginliklerinden artık eser kalmamıştır. görebildiklerimiz müren, mığrı, ahtapot böcek, karagöz sürüleri, birkaç orfoz, gelincik, lipsos ve gün balıklarından ibarettir. Ayvalığın turuncu sünger mercanlarıda çok popülerdir, yazın bazen mavi deniz analarını görebilirsiniz fakat uzak durmayı tercih edin yoksa çok kaşınırsınız!Yörenin en popüler dalınacak adaları:Meline adası, ıncirli ada , Kız adası, Güneş adası, Kara oda, Batık sığlığı.Şimdiye kadar Ayvalık'da dalmadıysanız, bir hafta sonunuzu ayırıp bahsettiğim taşlara inmenizi öneririm, bazı dış ülkelerle boy ölçüşecek güzelliklerle karşılaşacaksınız! Aynı zamanda yörede güzel birde tatil yapmış olursunuz.

Hiç yorum yok: